فهرست مطالب

جستارنامه ادبیات تطبیقی - پیاپی 13 (پاییز 1399)

جستارنامه ادبیات تطبیقی
پیاپی 13 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/21
  • تعداد عناوین: 6
|
  • زهرا قربانی پور، فرهاد طهماسبی*، ساره زیرک صفحه 1

    از دیدگاه فوکو قدرت بر همه ساز و کارهای تبادلات اجتماعی تسلط دارد و از طریق برخی نیروها نظیر قدرت گفتمانی، قدرت مشرف بر حیات و قدرت انضباطی (تبارشناسی) به اهدافش می رسد تا بر جزیی ترین کردارهای سوژه ها نظارت داشته باشد. در این مسیر در برهه های زمانی و مکانی، گفتمان های بسیاری تولید می شوند که فضای متخاصم و منازعات معنایی ایجاد می کنند (دیرینه شناسی). جستار حاضر با توجه به وجود زیرساخت ها، واحدهای گفتمان ساز، کارکردهای گفتمانی و بویژه گفتمان قدرت در دو متن (خاندان لهراسپ و خاندان پریام) به تحلیل و تطبیق می پردازد تا شیوه تولید گفتمان ها، خاستگاه های گفتمان ساز و گفتمان قدرت را بررسی کند. این پژوهش تحلیلی _ توصیفی، تطبیقی و نظریه بنیاد است و نشان می دهد ساختار اصلی داستان لهراسپ را کلان گفتمان های هویت دینی _ سیاسی، هویت سیاسی و هویت شاه شکل داده اند. ساختار اصلی داستان پریام را کلان گفتمان های هویت طبقاتی خدایان، هویت دینی _ سیاسی و هویت فرهنگی _ ملی (خانواده) شکل داده اند. این مقاله روشن می سازد که از ترکیب واحدهای گفتمان ساز پر بسامدی چون تقدیرگرایی، مقدس بودن و... گفتمان هویت دینی _ سیاسی شکل گرفته و توانسته بر روی هویت گفتمان های دیگر تاثیر بیشتری بگذارد. قدرتمندترین و با دانش ترین شخصیت ها در این دو خاندان، گشتاسپ و پاریس می باشند، زیرا با روابط قدرت هنجارزده نشدند، عقاید شخصیت های دیگر را تغییر و به سمت عقاید خود سوق دادند.

    کلیدواژگان: پریام، ستیز قدرت، گفتمان، فوکو، لهراسپ
  • رقیه علوی* صفحه 2

    تصویرسازی از مهم ترین ارکان دستگاه بلاغت است که موجب بسط حوزه تخیل شاعر و گستردگی و پویایی عالم شعر می شود. بررسی دقیق تصویر می تواند علاوه بر نشان دادن گستره دایره خیال شاعر و آشکارسازی برخی از تمایلات و انگیزه های درونی او، معیاری برای تعیین ارزش هنری اثر و نوآوری های شاعر در عرصه خیال باشد. تصویر از مهم ترین ویژگی های سبکی سبک هندی است. سبک هندی در میان سبک های شعر فارسی، بیش ترین ارتباط را با بسترهای اجتماعی دارد. صایب تبریزی برجسته ترین شاعر این سبک است که دیوانش مملو از صور خیالی است که از زمینه های اجتماعی نشات گرفته است. وی توجه خاصی به زبان و فرهنگ عامه داشته است و کنایات و اصطلاحات رایج در عصر خود را به استخدام تصویرسازی شعر درآورده است. آموزه های ملی و مذهبی انعکاس پر رنگی در دیوان صایب دارد. در شعر او و هم عصرانش به عناصر جدیدی در ایجاد تصویر شعری برمی خوریم که در آثار متقدمین وجود ندارد یا به ندرت قابل مشاهده است. صایب با تکیه بر گنجینه فولکوریک جامعه زمان خود، مضمون سازترین شاعر در بین همه شعرای فارسی زبان است. این پژوهش به شیوه تحلیل محتوا، به بررسی قلمرو خیال از منظر آموزه های ملی و مذهبی که صایب در ساختمان تصاویر شعری استخدام کرده، پرداخته است.

    کلیدواژگان: آموزه های مذهبی، آموزه های ملی، صائب تبریزی، خیال، سبک هندی
  • معصومه موسی زاده، مریم محمدزاده*، رامین صادقی نژاد صفحه 3

    هرچند در عصر عطار، شعر و نثر فارسی به اوج شکوفایی و باروری خود رسیده بود، اما از لحاظ تاریخی، این دوران به سبب کثرت حوادث و وقایع ناگوار، یکی از حساس ترین برهه های زمانی است. در این عصر، همه چیز از آشفتگی اوضاع و فقر و نابسامانی حکایت دارد. کمتر کسی است که در حوادث این ایام غور و بررسی کند، ولی دچار حسرت و تحسر نشود . در این میان با این که به نظر می رسد عطار در عوالم معنوی و عرفانی سیر می کرد و توجهی به اوضاع زمان خود نداشت، با این همه، شکواییه های فراوانی در ابراز ناخرسندی از زمانه اش دارد. اوضاع نابسامان سیاسی و اجتماعی در قرن ششم، موجی از اعتراض در اندیشه عطار پدید آورده؛ لیکن از آنجا که نتوانسته این اعتراض ها را به صورت مستقیم بیان کند، به ناچار به شیوه غیرمستقیم، پاره ای از مصیبت های مردم ستمدیده را در قالب طنزهایی بیان کرده است؛ از این رو، در پژوهش حاضر، با روش توصیفی تحلیلی، به یاری شواهدی از متن و با تاکید بر شگردهای بیانی مختلف طنز از جمله تناقض، غافلگیری، واژگونی موقعیت، تمثیل، پارادوکس، سمبل، کنایه و... ، به بررسی این نوع ادبی در مثنوی های عطار می پردازیم. یافته ها نشان می دهد که تکنیک های محتوایی از نظر کاربرد، سهم بسیار مهمی در خلق آثار این حکایات داشته است.

    کلیدواژگان: عطار، شگردهای بیان، طنز، عناصر بلاغی، شعر قرن ششم
  • سعیده صمیمی، پروانه عادل زاده*، کامران پاشایی فخریی صفحه 4

    «آلفرد آدلر» بنیان گذار روان شناسی فردی و یکی از نخستین منتقدان برجسته نظریه پسیکانالیز و آفریننده یک حرکت مکتبی به موازات آن است . آدلر انسان را موجود اجتماعی تعریف می کند از دید آدلر مسایل روان شناسی با ترجمه مسئله ارتباط بین انسان ها قابل حل می باشد. احساس حقارت و عقده حقارت دو اصطلاح مشهور روان شناسی فردی است. آدلر احساس حقارت را نیرویی می داند که به انسان عنایت شده است تا بدین وسیله رو به جوانب مثبت زندگی حرکت کند و رشد و تکامل یابد از سوی دیگر تاکید کرده است که شرایط نامساعد محیطی می تواند این احساس حقارت را به عقده حقارت منتهی کند. آدلر مفهوم جبران کاذب را در قلمرو روان شناسی برجسته ساخته که فرد برای تعادل بخشی روان خود از آن بهره می جوید. در این مقاله با روش توصیفی- تحلیلی به نقد روانکاوانه رمان «سهم من» پرداخته می شود و نگارنده با توجه به نظریه آدلر برای تبیین سبک زندگی، به علل پیدایی عقده حقارت و مکانیسم های جبران شخصیت اصلی رمان «معصومه» خواهد پرداخت. یافته های پژوهش نشان می دهد محیط از عوامل اصلی به وجود آمدن عقده حقارت، در شخصیت اصلی بوده است که از شرایط محیطی نامساعد خانواده و رفتار دیالکتیک مادر و پدر با فرزندان  نشات گرفته است بر این اساس احساس حقارت در وی شدت گرفته و پیدایش صورت عصبی در معصومه اشکال گوناگون عدم تعادل روانی را به وجود آورده است؛ لذا، برای تعادل بخشی تخیلی روان گسسته خود، جبران کاذب را در پیش گرفته که به بروز مشکلات عدیده در وی منتهی شده است

    کلیدواژگان: آلفرد آدلر، ادبیات بینارشته ای، رمان سهم من
  • محمدامین احسانی اصطهباناتی* صفحه 5

    ادبیات داستانی، به عنوان یک نوع ادبی یا ژانر از لحاظ ساختار محتوا، همواره تحت تاثیر جریان های مختلف سیاسی و اجتماعی بوده است. ادبیات جهان، پس از جنگ جهانی دوم، در نقش ابزاری برای تبلیغات در خدمت بازسازی جوامع بحران زده قرار گرفت. ریالیسم سوسیالیستی، مبتنی بر دورنمایی از جامعه سوسیالیستی و توصیف نیروهایی است که از درون، مشغول ساختن جامعه هستند. رمان نویس ریالیست، به ارایه تصویر درست تاریخی و ترسیم جلوه های مبارزاتی زندگی مردم، از ایدیولوژی مارکسیستی و ماتریالیسم تاریخی و توجه به مفهوم مدرن کار در نگاه سوسیالیستی و تقدیس مردم گرایی، می پردازد. جستار حاضر، به بررسی سه اثر از سه نویسنده آلمانی و روسی؛ آنازگرس، کریستا ولف و میخاییل شولوخف از منظر واقع گرایی سوسیالیستی و انعکاس آن در آثار داستانی شان پرداخته است. گرچه این آثار در دوره های تقریبا متفاوتی از هم نوشته شده اند و درون مایه های متفاوتی نیز دارند، اما هر یک به ترفندی، از این مبانی، به شیوه های مختلف بهره گرفته اند. نتایج این پژوهش که به شیوه توصیفی- تحلیلی و بر مبنای داده کاوی کتابخانه ای صورت گرفته است، نشان می دهد که دیدگاه های میخاییل شولوخف در جهت نشان دادن آرمان های حکومت کمونیستی و بهره گیری از مولفه های ریالیسم سوسیالیستی در مقایسه با فردیت و توجه به عشق در «آسمان تقسیم شده» ولف و «مرده ها جوان می مانند» اثر زگرس به صورت قوی تری عمل کرده است.

    کلیدواژگان: رئالیسم سوسیالیستی، ادبیات داستانی، آنازگرس، کریستا ولف، میخاییل شولوخف
  • میثم ابراهیمی*، حسن دلبری، مرضیه رحمتی صفحه 6

    در نظام شناختی یک شعر، برخی ویژگی ها مبتنی بر جوهره شعر است مثل عنصر کلیدی عاطفه و برخی مربوط به دانش شعر مثل وزن، آهنگ، قافیه و صورخیال که هر یک از این ویژگی ها به نوعی باعث شناخت هویت شعر می شوند. علم عروض یکی از دانش های ادبی است که درباره چگونگی ایجاد وزن و انواع آن و نیز شگردهای ویژه آهنگ شعر سخن می گوید.  بدنه اصلی این پژوهش را توصیف نظام عروضی در زبان های فارسی و انگلیسی تشکیل می دهد که در آن به روش کتابخانه ای و مطالعه موردی و براساس مکتب آمریکایی ادبیات تطبیقی به بررسی مقایسه ای علم عروض در زبان های فارسی و انگلیسی پرداخته شده است و در پایان این نتیجه حاصل می شود که این دو زبان در برخی تعاریف اصطلاحی مانند وزن، عروض و تقطیع مشابه یکدیگرند و برخی از اختیارات شاعری در عروض دو زبان را با وجود نام گذاری های متفاوت می توان معادل یکدیگر قرار داد، اما از وجوه تمایز آن ها باید به توجه منظم و دقیق مبحث عروض در فارسی و آشفنگی آن در انگلیسی، نوع وزن شعر در دو زبان (فارسی کمی امتدادی و انگلیسی ضربی امتدادی)، وجود سه هجای کوتاه، بلند و کشیده در فارسی و دو هجای تکیه دار و بی تکیه در انگلیسی به خصوص تفاوت در الگوی مصور این هجاها، تعداد وزن های انشعابی و خوش آهنگ تر بودن اوزان فارسی نسبت به اوزان انگلیسی اشاره کرد.

    کلیدواژگان: وزن، نظام عروضی، نقد تطبیقی، زبان های فارسی و انگلیسی
|
  • Zahra Ghorbanipour, Farhad Tahmasbi *, Sara Zirak Page 1

    From Foucault’s point of view, Power controls all mechanisms of social exchange. The types of power including Discursive, Bio and Disciplinary power (Genealogy) aims to monitor in detail the subject’s behavior. There are also different discourses in the time and periods that create conflict atmosphere and semantic disputes (Archeology). This study aims to understand the origins and creation of discourse power created with existence of the infrastructure, signifiers, and discursive functions and particularly power’s discourse in the two texts (the Lohrasp dynasty and Priam dynasty) through comparative analysis. A descriptive, analytical and comparative research method was adopted in analyzing that from the story of Lohrasp the dominant discourses discovered are religious-political, political and idealized king identities. This was further reinforced in the dominant discourses emerged in the Iliad including gods’ class, religious – political and cultural - national (family) identities. In conclusion religious - political identities emerged through high frequency signifiers namely as destiny and sacred which have an unifying identity and influence on the discourses’ identity of others. Goshtasp and Paris are the most powerful and knowledgeable characters in these dynasties who are not normalized by power and direct others ideas towards their beliefs.

    Keywords: Priam, Power struggle, Discourse, Foucault, Lohrasp
  • Roghayeh Alavi * Page 2

    Imagination is one of the most important pillars of the rhetoric system which extends the scope of the poet's imagination and dynamism of the world of poetry. A detailed examination of the image can reveal the scope of the poet's imaginary circle, his/her inner desires and motivations. Image, also, can be a criterion for determining the artistic value of the poet's work and his innovations in the realm of imagination. The image is one of the most significant stylistic features of Indian style, which is connected to social context more than other styles of Persian poetry. Sa'eb Tabrizi is the most prominent poet of this style, whose book of poems is full of imageries originated from social contexts. He has paid special attention to popular language and culture, and has employed common allusions and expressions of his time in order to shape the imaging in his poetry. National and religious teachings have been strongly reflected in the Sa'eb's book of poems. Innovative and brand new poetic images can be recognized in Sa'eb's poetry and his contemporaries which either cannot be seen or can be spotted scarcely in the poems of his predecessors. Focusing on the folkloric treasure of his society, Saeb is one of the best among all Persian poets in terms of theme creation. Applying content analysis, this paper examines the realm of imagination in Sa'eb's poetry in terms of national and religious teachings that the poet employed in his poetic image structure,

    Keywords: religious teachings, national teachings, Saeb Tabrizi, Imagination, Indian style
  • Masoomeh Mousazadeh, Maryam Mohammadzadeh *, Ramin Sadeginejad Page 3

    Although Persian prose and poetry had not reached to its climax and flourishment in Attar’s era, historically we can call this era the most sensitive time due to the frequency of unpleasant incidents and events. In this era, there were all types of chaos and poverty and unexpected events. No one can claim not to feel disappointment and regret after investigating the incidents happened in this era. Although it seems that Attar was in spiritual and mysticism world and did not pay attention to what was happening around, he had many complaints and unpleasant feelings about events happening. Chaotic political and social incidents during 6th century created a wave of protests in Attar’s thoughts. But since he could not express such protests directly, he has included a series of tortures imposed on oppressed people in the form of satire. Therefore, the present research has used a descriptive-analytic method with the help of evidences from the texts of his works and emphasizing at verbal arts utilized by him such as contradictions, surprises, position collapse, allegory, paradox, symbolism, emblem, and … to investigate about this type of literary trick in poems composed by Attar. Findings showed that content techniques have had a very important role in creating the works of this poet regarding the functions.

    Keywords: Attar, expression tricks, Satire, verbal arts elements, 6th century
  • Saeedeh Samimi, Parvaneh Adelzadeh *, Kamran Pashaei Page 4

    Alfred Adler is the founder of individual psychology and one of the first famous critics of the theory of psychoanalysis and the creator of movement in a psychological movement. Adler defines human being as a social creature. Adler’s view of the problem of psychology can be solved by translating the problem of communication between humans. A sense of inferiority and inferiority complex are two popular terms in individual psychology. Adler defines sense of inferiority as a force that has been given to human beings to move towards positive aspects of life. On the other hand, Adler has emphasized that adverse environmental conditions can lead the sense of inferiority to inferiority complex. Adler highlights the concept of false compensation in the realm of psychology, which person uses to balance one’s psyche. This article deals with the psychoanalytic critique of the novel “Sahm-e-Man” by a descriptive-analytical approach. The author refers to the underlying causes of the inferiority complex and the mechanisms of compensation in the main character of the novel “Masoumeh” according to Adler theory of life style. Research findings show that environment is one of the main factors in creating inferiority complex in the main character, which originated from unfavorable environmental conditions of family and dialectical behavior of mother and father with children. Accordingly, inferiority complex has severed in Masoumeh and created various forms of psychological imbalance; therefore, to compensate for her discrete psychic balance, she has made false compensation which has led to many problems in her.

    Keywords: Alfred Adler, inferiority complex, compensation mechanism, Prinoush Saniei, Sahm-e- Man
  • Mohammadamin Ehsani Estahbanati * Page 5

    As a literary or genre type, fiction is influenced by different political and social actions based on the content structure. The universal literature, after the World War II, had been placed in the instrumental role for advertising the redevelopment of the escalated societies. The socialist realism is based on the background of socialist community and forces’ description which are making society in the inner side. The realist socialist presents a correct historical image and drawing struggling effects of people’s lives, from the Marxist ideology and revere of anthropology. The present research aims to investigate the literary works of three German and Russian writers such as Anna Seghres, Christa Wolf and Mikhail Sholokhov from the socialist realism and its reflection in their own stories. Although these works are written in roughly different periods of time and have different themes, each one are somehow utilizing this basis in a various way. The results of this research which is conducted in descriptive-analytical and library-based data-mining, show that Michael Sholokhov performs indicating the ideals of communist government and utilizing the socialist realism components compared to the individualism and love notion in “the divided heaven” by Wolf and “The dead are remained young still” by Seghres as more potential

    Keywords: : socialist realism, Mikhail Sholokhov. : socialist realism, Mikhail Sholokhov. socialist realism, Fiction, Anna Seghres, Christa Wolf, Mikhail Sholokhov
  • Meysam Ebrahimi *, Hasan Delbari, Marziye Rahmati Page 6

    Inthe cognitive system of a poem, some features are based on the essence of the poem, such as the key element of emotion, and some are related to the knowledge of the poem, such as Meter, melody, rhyme, and imagination. The science of prosody is one of the literary sciences that talks about how to create Meter and its types, as well as the special techniques of poetry. The main body of this research consists of a description of the prosodic system in Persian and English languages ​​in which a comparative study of prosody science in Persian and English languages ​​has been studied by library method and case study based on the American school of comparative literature. These two languages ​​are similar in some idiomatic definitions such as Meter, pronouns and fragmentation, and some poetic powers in the pronouns of the two languages ​​can be equated with different names, but in terms of their differences, the subject of pronouns in Persian must be regularly and accurately considered. And its awkwardness in English, the type of weight of the poem in two languages ​​(quantitative Persian extension and continuous multiplicative English), the existence of three short, long and long syllables in Persian and two accented and unstressed syllables in English, especially the difference in the illustrated pattern of these syllables, number He pointed out the branching Meters and the more melodious Persian Meters than the English Meters.

    Keywords: Meter, Prosody System, comparative criticism, Persian, English Languages